Ivotní styl pižmoňa a stanoviště tohoto zvířete

První zmínky o zvířeti, které se dnes nazývá pižmoň, se objevily v XNUMX. století. Studie ale ukázaly, že tento druh žije na Zemi nejméně milion let. Dokonce i vzhled pižmoňa naznačuje, že se zvíře objevilo na zemi již velmi dávno. Je pokryta hustou a dlouhou srstí, která připomíná vlnu mamutů. To umožňuje vyvodit závěr o stanovišti pižmoňů. Pojďme si říct, proč zvíře nese takové jméno, kde pižmoň žije a čím se živí.

Pižmoň

Stanoviště pižmoňů

Kde žijí pižmové? Zvířata se nejčastěji vyskytují v Grónsku a Kanadě. Podle výzkumu provedeného vědci žila zvířata nejprve ve střední Asii a Arktidě, konkrétně na vysočině. Ale jak se klima měnilo, pižmové museli sestoupit z Himalájí, kde bylo čím dál tím chladněji. Tímto způsobem se dostali do Severní Ameriky a Grónska, kde se populace pižmoňů vyskytují dodnes. Postupem času byli zástupci přepraveni do Ruska.

Kromě Severní Ameriky a Grónska se pižmové voly vyskytují na Aljašce a Taimyru, Grónsku, severozápadní Kanadě, ostrovech Nanivak, Svalbardu a Wrangel Island. Zajímavostí je, že ještě v XNUMX. století z Taimyru mizeli pižmoni. Totéž platí pro Aljašku a Svalbard. Ale po nějaké době byla zvířata přivedena zpět.

Pižmoň je vzácné zvíře, a tak se vědci snaží všemi prostředky tuto populaci zachránit. Na území Ruska se pižmoň vyskytuje v přírodních rezervacích, kde odborníci pečlivě sledují, aby zvíře jako druh nezmizelo.

Za zmínku stojí skutečnost, že zvířata dávají přednost horám před pláněmi, proto jsou pro stanoviště vybrány horské oblasti včetně kopcovité tundry. I když v polárních pouštích můžete potkat pižmové voly. Jedno stádo zpravidla zabírá asi 40-50 metrů čtverečních. km. Na tomto území může koexistovat až 50 jedinců.

Proč se zvíře nazývá pižmoň

Jméno, které je poněkud specifické, dostal pižmoň kvůli svému vzhledu. Není možné určit, kdo je předkem pižmoňa. Odborníci nemají dostatek genetického materiálu, aby mohli dělat nějaké závěry. Pokud mluvíme o obecném plánu, pak zvíře připomíná býka. Má dostatečně vysoko nasazené rohy na mohutné a velké hlavě. Husté tělo dosahuje délky až 2,5 m. Výška v kohoutku může být 1,5 m.

Co se týče první části názvu, tady se vědci stále přou. Většina lidí ve světě vědy říká, že pižmoň připomíná spíše berana než ovci. A proto by bylo logičtější nazývat zvíře beranem, ačkoli jeho ocas a struktura srsti jsou vhodnější pro ovce. Pokud se však podíváte na doslovný překlad latinského názvu “Ovibos”, pak stejně dostaneme jméno “ram-ox”. Je pravděpodobné, že důvodem názvu, který se dnes používá, je nepřesnost překladu.

READ
Jaké hnojivo aplikovat na jaře. Minerální hnojiva na jaře. Jaká hnojiva se aplikují na jaře do půdy. Dusíkaté hnojivo na jaře

Pižmoň má ještě jedno, neméně obvyklé jméno. Zvíře je označováno jako pižmoň. Za tento název vděčí specifické vůni, která z něj pochází. Tato vůně matně připomíná parfém, který byl velmi populární v XNUMX. století.

Внешний вид

Jak již bylo zmíněno výše, pižmoň je velké zvíře. Jeho hmotnost někdy dosahuje 400 kg. To se ale týká hlavně samců. Hmotnost samic je v průměru 250-280 kg. Pokud jde o hmotnost pižmoňů, kteří jsou chováni v zajetí, může dosáhnout 600 kg u samců a 300 kg u samic.

V závislosti na pohlaví pižma se liší jeho výška a délka těla. Délka těla samce je 250 cm a výška 130 cm. U fen dosahuje délka těla 2 m a výška v kohoutku je 115-120 cm, ale to jsou maximální hodnoty. Mezi všemi zástupci jsou velcí i malí jedinci. Pokud jde o malé, jejich délka těla je u samic 135 cm a u samců 200 cm.

Ozdobou pižma jsou jeho neobvyklé rohy. Leží na hlavě jako obruč a ve výši očí se ohýbají ven a nahoru. Délka rohů samců dosahuje 75 cm.Samice se pyšní mohutnými a nevzhlednými rohy, dlouhými 40 cm.Rohy jsou velmi blízko u sebe. Na hlavě je odděluje jen malý proužek vlny. U samic je srst mezi rohy obvykle bílá a měkká, spíše jako chmýří.

Charakteristickým rysem pižma je, že délka předních nohou je mnohem kratší než zadních.

Pižmoň je ceněný pro svou hustou vlnu, jejíž délka dosahuje 80-90 cm.To však platí pouze pro vlnu rostoucí po stranách. Na hřbetě je maximální délka srsti zvířete 16 cm.Na světě není žádný jiný tvor, který by se mohl pochlubit stejně hustou a dlouhou srstí. Jeho barva je obvykle tmavě hnědá. V zimě srst téměř zčerná, v létě bledne do tmavě hnědé.

Kromě hlavní srsti existuje podsada. A pokud je vnější srst na dotek dost drsná, pak je podsada velmi jemná. K výrobě produktů se používá vlna pižmoňů, která je poměrně drahá. Nejcennější bílá podsada, za kterou jsou prodejci ochotni zaplatit 280 dolarů za pouhých 100 g takového chmýří. Bílých zvířat už ale dnes tolik není. V současnosti se pižmoň bílý vyskytuje pouze v severní Kanadě. Pižmoň začíná línat v květnu a končí v červenci.

Vlastnosti jídla

Pižmoň je z hlediska výživy nenáročné zvíře. Jí rostlinnou potravu, respektive usazuje se v blízkosti pastvin. Je pozoruhodné, že pastvu si vybírá vůdce smečky. Léto je pro pižmoňa, ať žije kdekoli, na plný úvazek. Může jíst jakékoli bylinky, větve ostřic a vrb atd. Ale v zimě je to poněkud horší. Zde však stojí za zmínku, že v zimě vede pižmoň pasivní životní styl. Nepotřebují tedy velké množství potravy.

READ
Potápění: kachna růžovohlavá, jak vypadá čírka mramorovaná, zrzek mořský, ptačí druhy Ruska

V chladném období se zvířata živí suchou trávou, která se získává ze sněhu. Hlavní potravou v zimní sezóně jsou lišejníky a rostliny zakrslé tundry. Býci pižmové dávají přednost životu v oblastech s malým množstvím sněhu, kde je pro ně v zimě snazší sehnat potravu. Zvířata velmi často šplhají po horách, kde vítr odfoukává sníh a odhaluje zem. Díky tomu se pižmoň rychle dostane k jídlu. S nástupem léta se zvířata stahují blíže k potokům a řekám. Aby pižmoň získali živiny potřebné pro tělo, navštěvují solné lizy bohaté na sodík a další mikroelementy.

Za zmínku stojí skutečnost, že pižmové voly lze jen stěží nazvat kočovníky. Stěhují se do malých oblastí a pak v případě nouze. Stádo a pižmové žijí ve stádech, má v průměru 20 hlav. V závislosti na ročním období se počet hospodářských zvířat ve stádě liší. V zimě je stádo zpravidla méně početné než v létě.

Funkce chovu

Pižmové býky je těžké zapsat do řad stoletých lidí. Průměrná délka života pižmoňů je 14 let. Byly zaznamenány případy, kdy se zvířata dožila 25 let, jde však spíše o výjimku z pravidla. V přírodní zóně, mimo dohled specialistů, se pižmoň nedožije 25 let.

Období páření pižmových volů připadá na konec léta a začátek jara. V této době začínají dospělí býci bojovat o samice. Jejich boj vyústí ve skutečnost, že se zvířata začnou srážet s jejich čelem. Je těžké si představit, jak velký náraz muži vydrží při srážce, vzhledem k tomu, že hmotnost každého z nich je nejméně 250 kg. Boj pokračuje, dokud jeden z pižmoňů nepřestane bojovat. Vítěz získá vše a poraženému nezbude nic. Vítězný pižmoň nedovolí žádnému samci z celého stáda, aby se přiblížil k samicím.

Jakmile se u samic zrodí nový život, samečci přestanou být agresivní. Ale samice, které byly před březostí klidné, se během březosti (od 8 do 9 měsíců) stávají agresivními. Průměrná hmotnost novorozeného pižmoňa je asi 8 kg. Při správné výživě mláďata rostou velmi rychle a ve věku 6 měsíců, tedy dlouho se telata živí mateřským mlékem, mohou dosáhnout hmotnosti 100 kg. Mládě zůstává vedle samice 2 roky.

Pižmoň nepřátelé

Pižmoň je poměrně mírumilovné zvíře, které je výhradně býložravé. Maso pižmoňa je ale atraktivní pro mnoho predátorů. Přirozenými nepřáteli zvířete jsou:

  • arktický vlk;
  • lední medvěd;
  • Grizzly.
READ
Květinové záhony a květinové záhony s vlastními rukama z improvizovaných materiálů. Fotografie

Pižmoň nikdy neuteče o život. To může být způsobeno jak nedostatkem strachu u zvířete, tak jeho pomalostí. Pižmoň nebude schopen uniknout jedinému predátorovi. Jelikož je zvíře družné, brání se celé stádo společně. Dospělí samci se stávají v kruhu, telata a samice jsou umístěny uvnitř kruhu. Zvíře odráží útoky nepřátel čelem. Zástupci stáda pravidelně provádějí malé výpady z kruhu a zaútočí na nepřítele, po kterém se okamžitě vrátí na své místo.

Tento způsob jednání s predátory je poměrně účinný a umožňuje úspěšně odrážet útoky mnoha nepřátel. Před lovcem se zbraní se ale bohužel takto ubránit nedá, a tak je pižmoň snadnou kořistí, která lidi přitahuje. Dnes je zakázáno ničit zástupce tohoto druhu, ale dříve lovci zabili obrovské množství pižmoňů. A kdyby opatření nebyla přijata včas, pak by pižmového býka čekal stejný osud jako přilbice, která je dnes vyhynulým druhem.

Závěr

Ze všech kopytníků v Arktidě dokázali dobu ledovou přežít pouze pižmoň a sob. Pižmoň získal své jméno nejen kvůli vnější podobnosti s ovcemi, býky a berany, ale také kvůli způsobu chování. Zároveň by toto zvíře nemělo být považováno za křížence ovce a berana nebo býka. Pižmoň jako druh existuje mnohem déle.

Na fotce pižmoň vypadá jako kříženec berana a býka. Ale ani jedna fotografie nevyjádří skutečnou sílu zvířete, které váží 400-600 kg. Navzdory skutečnosti, že zvíře existuje již více než jeden milion let, pižmoň přišel do Ruska nedávno. V současné době je pižmoň ohroženým druhem a je pod státní ochranou.

Pižmoň – zvíře, které má jedinečné vlastnosti, odborníci jej připisovali samostatnému oddělení. Toto zvíře svým vzhledem připomíná jak býky (rohy), tak ovce (dlouhé vlasy a krátký ocas).

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-1

Rysy pižmoňa a stanoviště

Pižmové jsou dodnes jedinými zástupci pižmoňů jako rodu. Jsou součástí čeledi skotu. Předpokládá se, že vzdálení příbuzní těchto savců žili ve střední Asii během miocénu. Oblast zabírala převážně horské oblasti.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-2

Během chladného počasí před 3,5 miliony let opustili Himaláje a usadili se v severní části asijského kontinentu. Zalednění během illinojského období způsobilo přesun volů pižmových do dnešního Grónska a na sever Ameriky. Počet pižmoňů se výrazně snížil během pozdního pleistocénního vymírání v důsledku prudkého oteplení.

Těžké časy dokázali přežít jen sob a pižmoň jako zástupci kopytníků. Pižmoň, donedávna rozšířený v Arktidě, v Eurasii téměř úplně vymřel.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-3

Na Aljašce došlo ke zmizení zvířat v 30. století, ale ve 800. letech minulého století tam byla znovu přivezena. Dnes je na Aljašce přibližně XNUMX jedinců těchto zvířat. Pižmoň do Ruska se dostal na Taimyr a ostrov Wrangel.

READ
Ošetření ovocných stromů močovinou na jaře

V těchto oblastech Pižma žít na územích přírodní rezervace a jsou pod státní ochranou. Na planetě zůstalo velmi malé množství těchto zvířat – přibližně 25000 XNUMX jedinců. Vzhled zvířete je zcela v souladu s drsnými podmínkami Arktidy. Vyčnívající části na těle býka prakticky chybí.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-4

To výrazně snižuje tepelné ztráty a snižuje možnost omrzlin. Pižmová vlna se liší délkou a tloušťkou. Díky ní se malé zvíře zdá obzvláště masivní. Srst padá téměř k zemi a má hnědou nebo černou barvu. Pouze rohy, kopyta, rty a nos jsou holé. V létě je “kožich” zvířete kratší než v zimě.

Objevit bílý pižmoň téměr nemožné. Pouze v severní Kanadě, poblíž Queen Maud Bay, lze občas nalézt jedince tohoto rodu. Jejich vlna má velmi vysokou cenu. Hrb v podobě zátylku pižmového býka se nachází v oblasti ramen. Končetiny jsou malé a podsadité, přičemž přední končetiny jsou mnohem kratší než zadní.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-5

Kopyta jsou velká a kulatého tvaru, dobře se hodí pro chůzi po zasněžených površích a kamenitém terénu. Šířka předních kopyt přesahuje šířku zadních a přispívá k rychlému vyhrabávání potravy zpod sněhu. Na mohutné a protáhlé hlavě pižmoně jsou mohutné rohy, které zvíře každých šest let shazuje a používá k ochraně před nepřáteli.

Samci mají větší rohy než samice, které jsou také určeny jako zbraně při vzájemných soubojích. Oči pižmoňů jsou tmavě hnědé, uši jsou malé (asi 6 cm), ocas je krátký (do 15 cm). Zrak a čich u zvířat jsou výborně vyvinuty.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-6

Dokonale vidí i v noci, cítí blížící se nepřátele a dokážou najít potravu hluboko pod sněhem. Samice a samci, stejně jako zvířata z různých regionů, se od sebe výrazně liší hmotností a výškou. Hmotnost samců se může pohybovat od 250 do 670 kg, výška v kohoutku je přibližně jeden a půl metru.

Samice váží přibližně o 40% méně, jejich výška je asi 120-130 cm.Největší jedinci obývají západní Grónsko, nejmenší – severní. Pižmoň odlišná od podobných zvířat jako např yak, bizon, zub nejen svým vzhledem, ale i diploidním počtem chromozomů. Jméno “pižmoň” dostalo zvíře kvůli specifickému aroma vylučovanému žlázami zvířete.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-7

Povaha a životní styl pižma

Pižmoň je kolektivní savec. V létě může stádo dosáhnout až 20 zvířat. V zimě – více než 25. Skupiny nemají oddělená území, ale pohybují se po svých vlastních trasách, které jsou označeny pomocí speciálních žláz.

Starší zvířata dominují nad mladými a v zimě je vytlačují z míst, kde je hodně potravy. Pižmoň žije v určité oblasti a raději se od ní nevzdaluje. Při hledání potravy v létě se zvířata pohybují podél řek a v zimě na jih. Pižmoň – zvíře velmi odolný. Ale má takové vlastnosti jako pomalost a pomalost.

READ
Lišková tinktura na vodce: aplikace a příprava

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-8

Pokud je v nebezpečí, běží dlouhodobě rychlostí 40 km/h. Podkožní tuk a dlouhá šestka umožňují zvířeti přežít mrazy -60 stupňů. Vlk samotář a lední medvěd jsou přirozenými nepřáteli pižmoňů. Tito artiodaktylové však nepatří mezi slabá nebo zbabělá zvířata.

V případě nepřátelského útoku se zvířata ujímají všestranné obrany. Uvnitř kruhu jsou telata. Býk, který je nejblíže agresorovi, ho při útoku nadvrací svými rohy a vedle stojící ho ušlapou. Tato taktika nefunguje pouze při setkání s ozbrojeným mužem, který dokáže v krátké době zabít celé stádo. Zvířata vycítí nebezpečí, začnou čichat a funět, telata brečí, samci řvou.

Pižmoň jídlo

Pastvina hledá hlavního býka ve stádě. V zimě pižmové více spí a odpočívají, což přispívá k lepšímu trávení potravy. Pižmoň žije většinu života v chladných drsných podmínkách, takže jejich strava není příliš rozmanitá. Doba trvání arktického léta je velmi krátká, takže potravou pižmoňů jsou suché rostliny vyhrabané zpod sněhu. Zvířata je dokážou vydolovat z hloubky až půl metru.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-9

V zimě se pižmové raději usazují na místech s malým množstvím sněhu a živí se lišejníky, mechem, sobím mechem a dalšími trpasličími tundrovými rostlinami. V létě si zvířata pochutnávají na ostřici, větvích keřů a listech stromů. V tomto období zvířata hledají minerální solné lizy, aby získala dostatek potřebných makro- a mikroprvků.

Reprodukce a délka života pižmoň

Koncem léta, začátkem podzimu začíná pro pižmoně období páření. V této době se samci připravení k páření spěchají ke skupině samic. V důsledku bojů mezi mužskými zástupci je určen vítěz, který vytváří harém. Ve většině případů k násilným rvačkám nedochází, vrčí, dupou nebo bouchají.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-10

Úmrtí jsou vzácná. Majitel harému projevuje agresivitu a nikoho k fenkám nepouští. Délka březosti u pižmoňů je asi 9 měsíců. Koncem jara, začátkem léta se rodí tele o hmotnosti až 10 kg. Narodí se jedno dítě, velmi zřídka dvě.

pižmoň-zvíře-životní styl-a-habitat-11

Půl hodiny po porodu už miminko stojí na vlastních nohách. Po několika dnech se telata začnou tvořit skupinky a hrát si spolu. Šest měsíců se živí mateřským mlékem, v té době je jeho hmotnost asi 100 kg. Po dva roky jsou matka a dítě neoddělitelně spojeni. Zvíře dospívá ve čtyřech letech. Očekávaná délka života pižmoňů může být až 15 let.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: