Popis labutí: odrůdy, životní styl v přirozeném prostředí

Labutě jsou krásné vodní ptactvo, největší ze všech, kteří v současnosti na Zemi existují. Jaké druhy labutí existují a proč je každá z nich zajímavá, vám prozradíme v naší recenzi.

V současné době existuje sedm druhů labutí: černá, americká, zpěvná, němá, černokrká, malá a trubač. Samci a samice stejného druhu jsou téměř stejně velcí, takže je nezkušené oko jen stěží rozezná. Zajímavostí všech druhů je, že labutě tvoří téměř vždy monogamní páry. Partneři vychovávají mláďata společně, hlídají až do věku dvou let.

Černá (Cygnus atratus)

Žije v celé jihozápadní části australského kontinentu, na Novém Zélandu a v Severní Americe (převážně v rezervacích). Pták hnízdí v bažinách, v ústích řek a také žije v zajetí v zoologických zahradách po celém světě. Navzdory kráse a omezenému prostředí není černá labuť uvedena v Červené knize. Samice jsou o něco menší než samci, oba zástupci druhu mají černé opeření, červený zobák. Dospělí jedinci dosahují hmotnosti 9 kg, velikost na délku až 142 cm.Ve volné přírodě se tento druh dožívá až 10 let.



Habitat

Různá plemena tohoto ptáka se rozšířila po celé Zemi, pouze jižní pól a ostrovy Severního ledového oceánu jsou obcházeny. Vzhledem k tomu, že pták preferuje mírné zeměpisné šířky, létá také na sever Afriky pouze na zimu. Na léto si každý druh vybral oblast, kde hnízdí a hnízdí. Tundra (malé) labutě rozptýlené široce od východu na západ severního Ruska. To umožnilo rozdělit je na poddruhy podle místa osídlení a výběru území pro zimování.

Teplomilný němec si za místo hnízdění vybral Asii, střední a jižní Evropu. Toto plemeno dobře vychází s člověkem, pokud mu jsou poskytnuty dobré podmínky, žije s potěšením v parcích a chráněných oblastech. V Rusku je nerovnoměrně rozšířen a vyskytuje se zřídka, preferuje teplejší oblasti. Na území euroasijského kontinentu jsou nejběžnějším druhem labutě velké. Usazují se, stejně jako v nádržích tajgy a na poloostrově Krym ve střední Asii. Na zimu odlétají labutě do teplých moří, mačkají se v malých hejnech o 20 jedincích, v zimovišti lze vidět obrovská stáda, která čítá až 500 ptáků.

Druh labutě černokrký žije v Jižní Americe až do Ohňové země. Jeho stanovištěm jsou bažiny a malá jezera. Zimuje na severu, v Brazílii a Paraguayi. Labuť trubač je obyvatelem Střední Ameriky, někdy se vyskytuje na severozápadě kontinentu. Potomci se vystavují na Aljašce, někdy na Čukotce, a v Kanadě potká zimu. Labuť trubač byla na pokraji vyhynutí, počátkem 100. století se populace snížila na XNUMX párů, ale nyní se situace trochu změnila k lepšímu.

READ
Nakládaná zelená rajčata s česnekem

Labuť americká se dříve vyskytovala všude v tundře Severní Ameriky, nyní je těžko spatřit, druh je zapsán v Červené knize, velmi zřídka se obyvatelé naší země mohli pochlubit, že se s nimi setkali na ostrovech u Čukotky .

Australská černá labuť nelétá do zimní chaty, odchází ze špatného počasí a pohybuje se po pevnině.


černokrký (Cygnus melanocoryphus)

Krk zástupce tohoto druhu je natřen černě, zbytek těla je sněhově bílý, zobák je šedý s růstem. Hmotnost dospělého jedince dosahuje 6,5 kg, délka až 140 cm Labuť černokrká žije na malých ostrůvcích nebo v rákosí, kde si staví hnízda. V zajetí dosahuje délka života jedinců 30 let, ve volné přírodě – až 10. Samci pečlivě hlídají samici při inkubaci vajec. Černokrká mláďata jsou velmi aktivní, často se pohybují, sedí na zádech své matky nebo otce.

Co jí

Při držení v otevřené nádrži se labutě živí samy – jedná se o trávu, řasy a další vodní vegetaci. Díky dlouhému krku mohou ptáci při hledání potravy filtrovat bahno na dně nádrže.V podmínkách zimního krmení v drůbežárně jsou labutě přemístěny do potravy obilím nebo kombinovanými směsmi pro zrno ptáci, zelenina, minerální krmivo Dospělí ptáci jsou krmeni dvakrát denně: ráno podávejte nakrájený bílý chléb a strouhanou mrkev, večer – obilné krmivo, mleté ​​ryby.

Labuť němá (Cygnus olor)

Jeden z největších druhů na stejné úrovni s černou. Dospělý zástupce svého druhu může v podmínkách parku přibrat až 15 kg a ve volné přírodě až 13 kg. Rozpětí křídel je asi 2,5 metru. Barva bílá, hlava buffy, zobák červený s měsíčkem, tlapky černé. Mláďata mají nahnědlou barvu, do 3 let se postupně mění na bílou. Němého poznáte podle hustého krku ve tvaru latinského písmene „s“.

Výživa a reprodukce

Hlavní potravu ptáků získávají ponořením krku hluboko do vody, ale často se pasou na břehu. Rostlinnou stravu tvoří bylinky, semena, kořeny vodních rostlin, listy stromů rostoucích u vody.

Ze živočišné potravy jedí vše, co lze nalézt v mělké vodě: malé ryby, červy, hmyz a jeho larvy, lastury, měkkýše a žáby.

READ
Nejlepší ultra rané odrůdy a hybridy raně dozrávajících okurek

Období páření pro severní druhy připadá na začátek jara a začíná týden po migraci. Jižní druhy se rozmnožují v období dešťů.

Labutě tvoří pár a celý život zůstávají věrné své spřízněné duši. Hnízda o průměru až 3 m se staví z trávy a rákosu. Snůška obsahuje 3-8 vajec, inkubace trvá asi 40 dní. Celou tu dobu samec hlídá hnízdo a jeho území.

Labuť zpěvná (Cygnus cygnus)

Velký pták s hmotností dosahující až 12 kg. Rozpětí křídel je asi 2,4 metru, tělo je dlouhé minimálně 155 cm, krk a trup jsou přibližně stejně dlouhé. Výrazným znakem je citronový zobák, na konci černý. Barva ptáka je bílá, ale mladé labutě tohoto druhu jsou šedé s tmavou hlavou. Krk je vždy držen rovný, není ohnutý jako němý. Tvoří páry na celý život a samec často zůstává sám až do konce života v případě úhynu samice a naopak. V zajetí se zpěvník dožívá až 30 let.

trubač labuť (Cygnus buccinator)

Trubač vypadá svým vzhledem jako zpěvák, ale barva jeho zobáku je zcela černá. Peří je bílé, tělesná hmotnost dosahuje 13 kg a délka – až 180 cm. Na konci jara zahajují trubci období rozmnožování, zatímco samice sedí na hnízdě přesně měsíc. Celkem je během inkubační doby schopna snést 9 vajec. V zajetí žijí trubci až 30 let, ve volné přírodě – až 10.

americký (Cygnus columbianus)

Nejmenší zástupce všech druhů. Jeho rozměry nepřesahují 146 cm na délku a jeho hmotnost dosahuje 10 kg. Vypadá jako zpěvák, ale jeho krk je kratší, rozměry skromnější a hlava má zaoblený tvar. Zobák je žlutý s příměsí černé. Když samice hnízdo inkubuje, samec ji žárlivě chrání. Americké labutě hnízdí na okrajích vodních ploch, v mechových oblastech tundry. Očekávaná délka života v zajetí je asi 29 let.

Běžné druhy

Tito ptáci, v závislosti na oblasti, ve které se usazují, získali specifické rysy. V současné době se rozlišuje 7 hlavních odrůd těchto ptáků, včetně:

  • Nettles
  • Los
  • 100 faktů o medvědech
  • zvířata z džungle
  • Šavlozubý tygr
  • 50 faktů o klokanech
  • Ztlumit;
  • zpěvník;
  • černá;
  • černokrký;
  • Americký;
  • malý
  • trumpetista.
READ
Léčivé vlastnosti javorových listů a kontraindikace pro použití

Všechny mají své vlastní individuální vlastnosti. Stojí za to zvážit nejpozoruhodnější vlastnosti nejběžnějších odrůd těchto ptáků. Například zpěvák, který je v Eurasii extrémně častý, po několika svlecích během puberty získá sněhově bílé opeření, tmavé tlapky a jasně žlutý zobák. Tato stvoření se vyznačují plachou povahou a snaží se zůstat ve středu nádrže, daleko od břehů. Tito ptáci se nazývají zpěváci, protože je lze snadno identifikovat podle hlasitých zvuků, které vydávají.

Dalším běžným druhem, který koexistuje se zpěvníky, je němý. Ptáci mají mnoho společného. Muteers však při plavání vždy drží krk v klenuté poloze, zatímco zpěváci mají krk vždy vzpřímený. Tento druh má navíc na bázi zobáku charakteristický knoflíkovitý růst. Tato bílá labuť se obvykle usadí daleko od lidí. Mají velmi rádi samotu a ticho.

Labuť černokrká má poněkud exotický vzhled. Tito ptáci žijí pouze na omezeném území v Jižní Americe. Jsou to moc krásné labutě. Jejich tělo je pokryto sněhově bílým peřím a jejich krk a hlava jsou černé. Velmi kontrastně působí labuť černokrká. Obrázek doplňuje šedý zobák s jasně červeným hrbolatým výrůstkem.

Pozoruhodná je také labuť americká. Patří k nejmenším zástupcům této skupiny. Jedinci této odrůdy labutí obvykle dosahují hmotnosti ne více než 5-6 kg. Obývají především tundrové oblasti Severní Ameriky. Pro chov kuřat si vybírají klidné odlehlé oblasti. Pouze zde jsou pro tato zvířata příznivé podmínky.

Zvláštní pozornost si zaslouží labuť trubač. Pták prošel zvláštní cestou vývoje, a proto má řadu odlišností od svých příbuzných. Labuť trubač silně připomíná němého. Jedná se o velmi velkého ptáka, dosahující hmotnosti 13 kg. Délka těla takového ptáka, jako je labuť trubač, je asi 180 cm, pozoruhodným rysem je přítomnost téměř plochého černého zobáku bez hrbolu. Labuť trubač má velmi husté opeření, díky kterému může dorazit na hnízdiště dříve než řada jiných příbuzných. Díky své velké velikosti jsou tito ptáci chutnou kořistí pro lovce. V některých oblastech je labuť trubač pod zvláštní ochranou.

Menší (Cygnus bewickii)

Vypadá jako zpěvák, délka těla je 140 cm, rozpětí křídel je 200-210 cm, zobák je krátký, žlutočerný. Vlastnost: vzor na zobáku je individuální pro každého jedince stejného druhu. Endemit v Rusku, zejména na Čukotce a na poloostrově Kola. Podle svých vlastností je podobný americké tundře. Délka života v zajetí je až 20 let. Vzácný pták, zahrnutý v Červené knize Ruské federace.

READ
Orchideje v expandované hlíně: výsadba, recenze

Zajímavá fakta

  1. Ptáci mají špatnou povahu, jsou plachí a nevycházejí dobře s lidmi.
  2. Rádi se pohybují po vodě, na souši jsou nemotorní.
  3. V Británii je odchyt labutí zákonem zakázán a všichni ptáci těchto druhů jsou považováni za majetek královské rodiny.
  4. Někdy černé labutě mohou vytvořit homosexuální páry. Po snesení vajíčka může takový pár dokonce vypudit samici, aby se střídala v inkubaci vajíčka.
  5. Čím je stanoviště teplejší, tím je barva ptáka tmavší.
  6. Tito ptáci jsou skvělí rodiče. Kojí svá miminka do 2 let, pomáhají jim získat vlastní jídlo a starají se o ně.
  7. Dospělý pták může napadnout člověka a dokonce mu zlomit kost.

Přehled

Labuť je vodní ptactvo, takže silné plovací nohy jí umožňují rychle se pohybovat vodou, vzlétnout a přistát na ní. Ale na zemi ztrácejí ladnost a chodí pomalu, kolébájí se, protože jejich nohy jsou na tak působivou velikost příliš krátké.

Labutě jsou ve vodě téměř pořád, na břeh se dostávají nakrátko. Sháněním potravy netráví mnoho času, páry spolu většinou komunikují a svobodní se starají o jedince opačného pohlaví, které mají rádi.

Pro hnízda se vybírají těžko dostupná místa, staví se z větví, rákosí, mechu, dno je vystlané trávou a prachovým peřím.

Tento pták nemá žádné nepřátele, jeho silná křídla jsou schopna odrazit útok lišky a jiných predátorů. Když samice inkubuje vejce, samec je vždy nablízku, aby ochránil svého partnera a hnízdo před útokem. Ve snůšce je 4-8 vajec. Jejich rodiče inkubují 35 dní. Již na konci jara se objevují nadýchaná šedá kuřátka, která se po několika dnech osamostatní a plavou s dospělými.

O děti se starají oba rodiče. Jakmile se mláďata vylíhnou, dospělá generace začne měnit opeření, ztratí schopnost létat asi na měsíc a půl. Labutě plně dospívají ve věku tří let, do té doby se tmavé peří změní na sněhově bílé.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: