Potápění: kachna růžovohlavá, jak vypadá čírka mramorovaná, zrzek mořský, ptačí druhy Ruska

Oblíbeným předmětem lovu vždy byly divoké kachny. Maso tohoto ptáka je chutné a výživné a lze jej nalézt téměř v jakékoli vodě.

Chcete-li úspěšně lovit, musíte dobře znát zvyky a vlastnosti, které odlišují odrůdy divokých kachen.

divoké kachny

Внешний вид

Divoké kachny jsou úzce spjaty s vodou, o tom svědčí jejich zvyky, životní styl a stavba. Křídla tohoto ptáka jsou vhodná pouze pro malé lety, nejsou široká a spíše krátká. Tento tvar křídel je optimální pro potápění, stejně jako stavba tlapek, jejichž přední tři prsty jsou spojeny plovacími membránami.

Kachní rodina se neliší ve zvláště velkých velikostech, průměrná hmotnost dospělého je od 500 do 2000 gr.

U většiny druhů je výrazný pohlavní dimorfismus v opeření, což je nejpatrnější v období párování – v zimě a na jaře. Po línání jsou samci více podobní samicím. U kačerů a samic je línání velmi intenzivní – pták dokonce na chvíli ztrácí schopnost létat, ztrácí letová i ocasní pera. U samic s mláďaty je línání mnohem pomalejší a nezbavuje je schopnosti létat, ale začíná až po vylétnutí kachňat.

druh kachny

Jídlo

Stravu tohoto ptáka tvoří vodní rostliny, ryby, hmyz, drobní vodní živočichové – korýši a měkkýši, které získává z vody a ze dna nádrží. Čím se živí divoké kachny v zimě a brzy na jaře, kdy je led a z vody je těžké získat potravu? V této době se kachny živí stonky a semeny pobřežních rostlin. V teplé sezóně se do nabídky přidávají ovoce a bobule z keřů a stromů rostoucích v blízkosti vodních ploch.

Kachny lze nazvat správci nádrží. Vzhledem k tomu, že ptáci jedí larvy komárů ve velkém množství, výrazně to snižuje reprodukci hmyzu.

co jedí divoké kachny

Reprodukce

Divoké kachny začínají snášet vejce na jaře, od dubna do května. V den přináší samice jedno vejce, po nabrání 8-12 vajec sedí samice na hnízdě a čeká, až se objeví kachňata. Inkubace trvá v průměru 25-30 dní, kachňata se líhnou téměř současně.

V podstatě všechny druhy divokých kachen hnízdí jednotlivě a svá hnízda si uspořádávají na zemi. V dutinách stromů hnízdí jen mandarinky, mořčáky a zlatoočky, šelmy se prohánějí v dírách a vajíčka zahrabávají do země. Kachna severní, kajka obecná, v období hnízdění žije v koloniích, které čítají až sto jedinců.

Téměř všechny druhy kachen mohou klást vejce do cizích hnízd a často se samice líhnou jak vlastní, tak cizí vejce. Samice se starají o potomstvo a pouze u šelem a šelem pomáhají samci s péčí o mláďata.

druhy divokých kachen

Habitat

Kachní rodina si vybírá místa k životu v blízkosti vodních ploch. Ideálními místy jsou mokřady, potoky, zálivy, jezera a řeky bohaté na pobřežní vegetaci. Tento pták se neusazuje na místech, kde se není kam schovat. Na rychlých řekách a nádržích s holými břehy se tento pták nenachází.

Divoké kachny si rychle zvyknou na lidi a ochotně se usadí v blízkosti městských vodních ploch. Navazují kontakt s člověkem a s potěšením přijímají pamlsky.

kachní rodina

Kachny jsou stěhovaví ptáci migrující za potravou. S nástupem chladného počasí je stále obtížnější získat potravu a ptáci, kteří hledají potravu, jsou odstraněni ze svých domovů a zahajují migraci směrem na jih. Na jaře se hejna vrací domů. Za zmínku stojí, že migrují i ​​kachny žijící na rovníku a v jižních zeměpisných šířkách, které utíkají před suchem a horkem.

Lety začínají poté, co se mláďata vezmou na křídla, jsou silná a připravená na dlouhé lety. V době letu se hejno pohybuje za vůdcem, v jasném pořadí. Migrační trasy procházejí místy bohatými na potraviny.

druhy kachen

Předmět lovu

Na území Ruska a SNS se vyskytují různé druhy kachen (asi čtyřicet). Rozšířeno je přibližně třicet druhů, tato plemena divokých kachen jsou předmětem komerčního i sportovního lovu.

Pták z čeledi kachních je kořistí pro lovce nejen kvůli masu. Kachna mořská, kajka obecná, je například ceněná pro své chmýří. V některých regionech se sklízí vejce šelem a zlatooček a pro okrasné účely se chová kachna mandarinská.

divoké kachny

výhledy na řeku

Říční odrůda kachen se vyznačuje vysokým přistáním ve vodě a ocasem zvednutým nad vodou. Při hledání potravy se nepotápějí, ale jen napůl se ponoří do vody a ocas nechávají nad hladinou vody. Startovat téměř svisle, bez vzletu. Za letu je rozdíl oproti potápění patrný zejména díky delšímu krku, ocasu a křídlům. Build in hejno je zřídka chován.

Širokonoska

Vyznačuje se rozšířeným rýčovitým zobákem. Letí poněkud neobratně a pomalu, mírně naklání hlavu dolů. Drakes jsou velmi krásné: na pozadí bílého prsu vyniká tmavě zelená hlava a krk, boky a břicho jsou červené. Modrá křídla vpředu a jasně zelené „zrcadlo“. Samičky jsou červenohnědé. Tlapky ptáků jsou jasně oranžové. Jsou považováni za nejnedbalejší z říčních druhů.

READ
Lilie královská

divoké kachny

Mallard

Kachna divoká kachna divoká znají všichni lovci, je to největší říční druh. Na jaře má kačer smaragdově zelenou hlavu, bílý límec, hnědá prsa a šedé tělo. Samec je světlejší než samice. Nohy kachny divoké jsou oranžové, zobák žlutý. Samci mají delší krk a hlavu drží vysoko.

kachna divoká

kachna černá

Stanovištěm je jih Dálného východu a Sibiře. Velikostí se neliší od kachny divoké. Jeho zvláštností je, že draky se neliší od samic, protože nemají manželskou barvu. Vyznačují se černými zobáky se žlutými skvrnami na vrcholu. Za letu jsou jasně viditelné bílé skvrny na křídlech.

kachna divoká

Pintail

Poměrně velká kachna, samci jsou větší než samice, s dlouhým krkem a ocasem podobným šídlu, proto dostal pták své jméno. Hřbet a hlava jsou hnědé. Zbytek krku, oříznutí a spodní části těla jsou jasně bílé. Samička je šedá.

kachní pintail

modrozelená píšťalka

Kachna modrozelená je nejmenší mezi kachnami říčními. Samec má hnědočervenou hlavu se širokým pásem zelené od očí k týlu. Samička je šedá. Za soumraku lze samečka rozeznat podle bílého pruhu na rameni a bělavého ocasu mezi koncem ocasu a břichem.

kachna

Teal cracker

Tento druh žije v lesním pásu. Drake i samice mají velká „zrcadla“ zelené barvy, která jsou výraznější u samců. V létě se samec od samice liší šedomodrým vrcholem křídel a ramen.

zelenomodrá kachna

Mramorová nebo čírka s úzkým nosem

Habitat – Střední Asie a pobřeží Kaspického moře. Průměrná hmotnost 500 g. Opeření je šedohnědé, na břiše světlejší, stejné u samic i samců. Zobák je šedý, nohy hnědohnědé. Samec se vyznačuje malým hřebenem na zadní straně hlavy a světlými skvrnami kolem očí. Často sedí na větvích keřů a stromů rostoucích u vody, na rozdíl od jiných druhů čírek.

šedá kachna

Pták je větší než modrozelená, má šedavou barvu. Samec se od samice liší namodralými křídly a světlejším opeřením. Páření u samců: načervenalá hlava, bílý pruh od očí k šíji. Samice má dosti dlouhý zobák s bílou skvrnou na boku. Ve tmě lze kačera rozeznat od samice podle častého zvedání hlavy spolu s praskavým zvukem, který vydává.

divoké kachny

wigeon

Pták je středně velký, vyznačuje se jasně bílým břichem a krátkým zobákem. Hlava kačera je načervenalá, čelo žlutavě zlaté, hruď kaštanově červená. Wigeon je velmi podobný šedé kachně, liší se od ní tmavě hnědými „zrcadly“ na křídlech.

Drake vydává ostré zvuky jako píšťalka a hlas ženy je jako krákání.

kachní wigeon

Kosatka

Habitat – Dálný východ, východní Sibiř a Kamčatka. Průměrná hmotnost – 800 gr. Kosatka má černý zobák, šedé nohy s tmavými blánami. Samice je podobná kachně divoké, liší se barvou nohou a zobáku. Samec si i v létě zachovává jasná „zrcadla“ na křídlech. Hlas trochu připomíná hvizd kudrlinky.

divoké kachny

crohali

Kachna mořská se od ostatních druhů liší úzkým zobákem zakončeným dolů zahnutým drápkem. Po okrajích zobáku jsou špičaté rohovité zuby.

Merganser

Tento druh žije v lesním pásmu. Hmotnost dosahuje dvou kilogramů. Na hlavě jsou podlouhlé peří, které u samice tvoří široký dvojitý hřeben. Zrcadla jsou bílá, zobák červený a nohy oranžové. V létě lze samečka rozeznat podle bílého peří na křídlech. Když létající pták mává křídly, vydává zvuky podobné píšťalce.

kachní popelník

Střední popelník

Pro stanoviště si vybírá severní části lesní zóny. Váží asi kilogram. Zobák je červený, nohy jsou červenooranžové. Na zadní straně hlavy je vyvinutý dvojitý hřeben. V létě se samci vyznačují tmavým hřbetem.

kachna střední morčák

mořčák šupinatý

Vzácný druh vyskytující se pouze na jihu Dálného východu. Navenek podobný průměrnému mořskému moři. Liší se menší velikostí, šedým zobákem a širokým hřebenem, vyvinutějším u samic. V létě má samec na zadní straně hlavy bílé skvrny.

kachní mořčák šupinatý

potápění

Podčeleď kachen má kategorii – potápěčská kachna. Své jméno dostali podle způsobu, jakým získávají potravu – potápěním. Tato kachna severní žije na severní polokouli, největší populace je v Severní Americe. Kachny potápěčské se dělí na několik druhů: čírky mramorované, potápivé, kachny a kachny růžovohlavé. Všechny druhy, s výjimkou čírek, mají barevné, světlé peří a na pozadí krajiny vypadají velkolepě.

potápěčské kachny

mramorová modrozelená

Průměrná hmotnost dospělého člověka je 600 g. Samice a samec jsou stejného zbarvení. Peří je šedohnědé se světlými skvrnami. Když je pták na vodě, má zvednutý ocas. Mramorové čírky se potápějí docela hluboko, někdy sedí na stromech. Pro život si vybírají nádrže s rákosím a keři podél břehů. Stanoviště – Rusko, Indie, Asie, Španělsko.

READ
Swamp mint - popis odrůdy, pěstování a recenze

mramorová kachna modrozelená

Potápění

Potápěčská kachna je střední velikosti, má krátký krk a velkou hlavu. Sedí nízko nad vodou, živí se hlavně potápěním. Kachní ponor malá velikost, průměrná hmotnost – 900 gr. Samice vypadá jako šedá kachna, samec má jasnou hlavu a světlá prsa. Samci jsou větší než samice a pestřeji zbarveni. Vynikají potápěčská kachna červenooká, rudonosý a pampový.

Stanovištěm je mírné klimatické pásmo, hlavně tajga a lesostep Ruska.

potápěčská kachna

Cherneti

Kachňata navenek připomínají potápěče, což lze vidět ve jménu některých druhů. Podsadití ptáci malé velikosti s velkou hlavou na krátkém krku. Černý zobák je šedý nebo černý, nohy s kožovitými blánami, tmavě šedý. Všechny poddruhy mají na křídlech světlý pruh. Kachny zřídka chodí na souš, většinu času tráví na vodě. Při potápění se mohou ponořit do poloviny nebo úplně.

V Rusku se vyskytuje pět druhů: černomořský, chocholatý, rudohlavý, rem a bělooký. Přelet v Rusku je americký ponor.

Více druhů: dlouhonosý červenohlavý, madagaskarský, australský potápěčský, malomořský, novozélandský a obojkový černý.

divoká kachní plemena

Kachna s růžovou hlavou

Růžohlavý (kachna červenohlavá) je neoficiálně řazena mezi vyhynulý druh. Poslední žijící exemplář byl spatřen před více než sedmdesáti lety. Ornitologové se neúspěšně pokoušeli tento druh najít. Někteří z nich věří, že tento pták žije v nepřístupných bažinách na severu Myanmaru.

Video

Ve videích níže najdete spoustu zajímavých informací o odrůdách divokých kachen.

Potápěčská kachna je úžasně krásným obyvatelem bažin a řek. Existují 4 odrůdy těchto ptáků, které se liší nejen velikostí těla, ale také barvou peří. Tato kategorie v současné době zahrnuje pochardy, kachny, čírky a kachny růžovohlavé. Tito ptáci žijí hlavně na severní polokouli. Velká populace z nich byla identifikována v Severní Americe, kde jsou stále zachována obrovská území nedotčená lidmi. Charakteristickým rysem všech potápěčských kachen je jejich schopnost hledat potravu ve velkých hloubkách. To jim umožňuje přežít i v těch nejnáročnějších klimatických pásmech. Jen málo kachen v Rusku je klasifikováno jako potápěčské. To je způsobeno zvláštnostmi nádrží dostupných v zemi.

Potápěčská kachna je úžasně krásným obyvatelem bažin a řek.

Zástupci rodu ponorů

Do této kategorie patří několik zástupců rozsáhlé rodiny kachen najednou. Chování těchto ptáků již dlouho přitahuje pozornost ornitologů, díky čemuž bylo několik rodů kachen nazýváno potápěním najednou. Ani v současné době není o těchto jedinečných tvorech a důvodech takového chování známo vše. V současné době jsou do tohoto rodu kachen zahrnuty 3 druhy ptáků, včetně kachen červenookých, červenonosých a pampových. Tito tvorové jsou střední velikosti, s poměrně velkou hlavou a krátkým krkem. Při plavání se snaží udržet svůj ocas pubescentní, takže jejich přistání na vodě je velmi nízké. Tito ptáci nesbírají potravu na hladině, ale potápějí se pro ni do určité hloubky. Stojí za to podrobněji zvážit všechny zástupce tohoto rodu.

Kachna s červeným nosem má následující charakteristické rysy:

Viz také: Proč se kočka ve snu chvěje. Kočka sebou ve snu cuká, je nějaký důvod k obavám? kočičí puberta

  • hmotnost – až 1,5 kg;
  • délka těla – až 55 cm.
  • hnědé opeření a červený nos u samců;
  • šedohnědé opeření u samic.

Existují 4 odrůdy těchto ptáků, které se liší nejen velikostí těla, ale také barvou peří.

Barva krytu ptáků se v průběhu sezóny mění. To platí zejména pro draky. Tyto potápěčské kachny mají šedohnědé opeření po celý rok na hřbetě, křídlech a temeni hlavy. Světlejší jsou pouze tváře a břicho. V létě se drak prakticky neliší od samice, ale zároveň mají červené zobáky a hřeben. Drake jsou přeměněny obdobím rozmnožování. Jejich horní část těla získává bohatý červený odstín. Hřeben, vytvořený z podlouhlého peří, vizuálně značně zvětšuje hlavu. Peří na břiše se stává černým a lesklým. Bočnice a zrcadla získávají charakteristickou bílou barvu, která dodává samcům kontrast a činí je atraktivními pro partnery. Kachna rudohlavá je tedy taková jen na jaře.

Rozšíření a stanoviště

Distribuován v Eurasii od Skandinávského poloostrova a Británie po jezero Bajkal a Střední Asii a na západě Severní Ameriky. Počet v různých částech rozsahu není stejný. Poštolka rudohlavá je běžná pouze v některých oblastech Evropy, západní Sibiře a Kazachstánu. V jiných oblastech je mnohem vzácnější. Biotopem v období hnízdění jsou vnitrozemské vodní plochy porostlé rákosím, mořské zátoky a velká jezera pro zimování. Ve většině svého areálu je rypouš rudohlavý stěhovavý pták. Zima zalétá do západní Evropy, Středomoří, jižních oblastí Asie a na jih Severní Ameriky.

READ
Popis holandského zelí Atria

Kachní kachny

Tito ptáci se také potápějí do hlubin, aby dojedli potravu. Kachňata jsou navenek velmi podobná potápěčům, takže zástupci těchto rodů jsou často zaměňováni mezi sebou. Tito ptáci se vyznačují malou velikostí, krátkým krkem a podsaditým tělem. Hlava kachny je obvykle velká a korunovaná poměrně velkým černým nebo šedým zobákem. Jsou známy následující druhy tohoto rodu ptáků:

  • Baerova kachna;
  • chocholatý;
  • polární;
  • kachna bělooká;
  • zrzavý.

Tito ptáci se také potápějí do hlubin, aby dojedli potravu.

Každý druh ptáka má své vlastní vlastnosti. Například kachna chocholatá dosahuje hmotnosti kolem 750 g a délky 45 cm. Hlava kačera je modrozelená s charakteristickým fialovým nádechem. Tělo ptáka je pokryto černým peřím, ale břicho a boky jsou bílé. Za draky je malý hřeben. Samice mají skromnější opeření s nedokonalostmi.

Původ druhu

Potápka patří do skupiny potápek. Zpočátku byly kombinovány s potápky, ale nyní jsou klasifikovány jako samostatný řád vodního ptactva. Studie ukázaly, že potápky vytvářejí samostatnou linii, která se od potápníků oddělila v procesu evoluce již dávno.

Muchomůrky patří stejně jako plameňáci do větve Colymbea. Patří sem také tetřev lískový a holubi. Bylo zjištěno nejméně jedenáct společných znaků, které jiné ptačí druhy nemají.

Galerie: ponor (25 fotografií)

Rozmnožování a chov potomků

Poháňky rudohlavé přilétají na hnízdiště, když už je jaro v plném proudu. Při pářících hrách plave samice se zobákem spuštěným do vody a kolem ní se shromáždí několik samců, kteří ostře „kývnou“ hlavou, pak ji odhodí zpět a pak ji hodí dopředu. Zároveň mají oteklý krk. Samice často létá nad vodou a samci ji doprovázejí. Po vytvoření páru začíná samice hnízdo vybavovat. Hnízdo se obvykle nachází v úkrytu na bloku rákosí, na bažině, na suchém místě nebo v mělké vodě. Ve snůšce od 6 do 15 zelenomodrých vajec. Po snesení posledního vajíčka začíná samice inkubovat. Samec v této době opouští partnerku a odlétá línat. Během inkubace se barva vajec změní a změní se na špinavou olivu. Inkubace trvá 26-28 dní. Mláďata by se měla líhnout současně, protože je samice odvede z hnízda, jakmile uschnou. Již druhý den se mohou mláďata potápět a klovat hmyz z listů rostlin. Plůda se snaží držet blízko houštin, ve kterých se můžete v případě nebezpečí schovat. Mláďata se rychle vyvíjejí a do dvou měsíců již mohou létat. Dospělá mláďata se sdružují do hejn a začínají se toulat při hledání potravy.

potápěčská čírka

Zvláštní pozornost si zaslouží další zástupce čeledi kachen, který si shání potravu na dně nádrží. Čírka mramorovaná se od svých příbuzných liší nejen vzhledem, ale i způsobem života. Jedná se o poměrně malého ptáka, dosahuje pouze 600 g. Barva opeření kachen a kačerů je stejně hnědošedá. Tito ptáci mají kompaktní úhledné tělo.

Mramorový čaj se vyskytuje v Rusku, asijských zemích a také v Indii a Španělsku. Tito ptáci mají klidnou povahu, takže zřídka vydává zvuky a je velmi tichá. Jen málo dalších potápěčských kachen, jako je tato, vylétá na stromy a tráví dlouhé chvíle sezením na větvích.

Tito ptáci žijí v rybnících s hustými houštinami podél břehů. Po páření si kachna staví vlastní hnízdo. Tito ptáci se snaží najít padlý kmen nebo dutinu, aby vybavili bezpečné místo, kde mohou klást vejce a líhnout kuřata. Mramorové čírky jsou schopny se potápět do velmi velkých hloubek. Při plavání používají nejen své plovací blány, ale také ocas. Tito ptáci jedí velké množství malých korýšů, měkkýšů, larev much a hlemýžďů. Rostlinná strava tvoří jen malé procento jídelníčku kachen. Ze severních oblastí tito ptáci migrují na zimu na Střední východ a do Afriky. V současné době populace těchto kachen rapidně klesá. Důvodem je nejen rychlé znečištění jejich hnízdišť a odvodňování vodních ploch, ale také lov.

Zvláštní funkce

Hlavním rysem zástupců potápěčských plemen je nízké přistání ptáka ve vodě. Plavající kachna je ponořena poměrně hluboko, její ocas je zcela spuštěn do vody.

READ
Nuance výsadby a péče o brambory, stejně jako sklizeň

Kachny této skupiny tráví většinu svého života na vodních plochách, na břeh přicházejí pouze kvůli hnízdění. Dobře se potápějí (odtud název), vrhají se do hloubky několika metrů. Účelem potápění ptáka je získat potravu: vegetaci, malé živé organismy (korýši, měkkýši, hmyz) a dokonce i ryby.

Potápěči létají špatně – těžce vzlétají a hlučně mávají křídly. Aby se kachny dostaly do vzduchu, potřebují běh.

růžovohlavé kachny

Některé vodní ptactvo je kriticky ohroženo nebo již vyhynulo v důsledku lidských zásahů do jejich přirozeného prostředí. Nápadným příkladem jsou potápěčské kachny růžovohlavé. Ornitologové stále neztrácejí naději na nalezení živých zástupců tohoto druhu. Tito ptáci však byli naposledy spatřeni v roce 1945.

Předpokládá se, že kachny růžovohlavé mohou být stále zachovány v některých mokřadech severního Myanmaru, kde nejsou vhodné podmínky pro lidské bydlení. Peří na hlavě se vyznačovalo jasně červenou barvou. Dobře kontrastuje s černým krytem těla. Hroty letek jsou bílé. Tito ptáci byli skromní. Dosahují délky asi 42-47 cm.Hnízda si stavěli ve vysoké trávě. Snůška neobsahovala více než 6-7 vajec se smetanově bílou skořápkou.

Kachna růžovohlavá žila v nízko položených nádržích a bažinách, kde jsou podél břehů vysoké trávy. Předpokládá se, že tito ptáci se živili hlavně měkkýši, malými korýši a řasami. Při hledání potravy se mohli ponořit do velkých hloubek. Někteří ornitologové se domnívají, že tento původně malý druh vyhynul v důsledku lovu a vysychání přirozeného prostředí tohoto ptáka. Navzdory skutečnosti, že v posledních 50 letech bylo učiněno několik pokusů najít zástupce tohoto druhu, byly neúspěšné.

Přirození nepřátelé kachny divoké

Foto: kachna divoká

Kachna divoká všech věkových kategorií (ale zejména mláďata) často čelí široké škále predátorů, včetně těch domestikovaných. Nejnebezpečnějšími přirozenými predátory dospělých kachny divoké jsou lišky (které nejčastěji napadají hnízdící samice. Stejně jako nejrychlejší či větší dravce: sokol stěhovavý, jestřáb, orel skalní, orel, vrána popelavá, případně orel mořský, velcí rackové, orel Seznam dravců se skládá z nejméně 25 druhů a stejného počtu dravých savců, nepočítaje v to několik dalších predátorů ptáků a savců, kteří ohrožují vejce a kuřata divokých ptáků.

Kachna divoká jsou také obětí takových predátorů, jako jsou:

  • volavka popelavá;
  • nork;
  • sumec;
  • divoké kočky;
  • štika severní;
  • psík mývalovitý;
  • vydry;
  • skunk;
  • kuny;
  • plazi.

Kachny divoké mohou být také napadeny většími anseriformes, jako jsou labutě a husy, které často vyhánějí kachny divoké v období rozmnožování kvůli územním sporům. Labutě velké zaútočí nebo dokonce zabijí kachny divoké, pokud si myslí, že kachny představují hrozbu pro jejich potomky.

Aby se zabránilo útokům kachny během spánku, odpočívají s jedním okem otevřeným, což umožňuje jedné hemisféře mozku zůstat aktivní, zatímco druhá polovina spí. Tento proces byl poprvé pozorován u kachny divoké, ačkoli se předpokládá, že tento jev je obecně rozšířený mezi ptáky. Protože samice s větší pravděpodobností loví kořist během období rozmnožování, mnoho hejn má mnohem více kačerů než kachen. Ve volné přírodě se kachny dožívají 10 až 15 let. Pod dohledem osob od 40 let.

Potápka rudohlavá je lovena častěji než jiné druhy potápěčských kachen. Na prvním místě je pták jako trofej, na druhém místě za chocholatým černým. Tyto ptáky loví na jaře a na podzim. Maso zvěře ulovené v dubnu je považováno za chutnější a na podzim ptáci hubnou.

Důležité! Myslivci, kteří na jaře střílejí ptáky, porušují zákon!

Dobrý lov vyžaduje:

  • Výběr správného místa, tzn. sedět tam, kde se ptáci krmí a odpočívají.
  • Dobrý převlek.
  • Zásobte si 5-10 vycpaných ptáků, kteří opravdu vypadají jako potápěči v profilu a barvě.
  • Mít návnadu na kachnu a ne ji jen profouknout, ale vyslovit „krrr“, což je pro potápění významné.
  • Mít dobré střelecké schopnosti.

Pro každého myslivce je důležité pamatovat na to, že na jaře je zakázáno střílet na samice! Zabíjením kachen v období hnízdění zničíte celou rodinu, což je trestné.

Zajímavá fakta o ptácích

Kromě dobře známých informací o ptáku existuje několik zajímavých faktů o úžasném stvoření:

  1. Je jedním z nejrychlejších zástupců kachen.
  2. Před vzletem potřebuje pták zrychlení ve vodě.
  3. Ponor aktivně odebírá řasy ze dna, ale neochotně okusuje trávu na zemi.
  4. V Evropě žijí kachny s červenou barvou hlavy pouze ve sladké vodě a v asijských zemích mohou žít v moři.
  5. Ptáci při migraci překonávají velké vzdálenosti.
  6. V IJsselmeer se k línání shromažďuje až 50000 XNUMX jedinců.
READ
Výhody dýňových semen pro tělo: výhody a škody pro ženy a muže

Potápka zrzavá je divoká kachna, která vyžaduje hodně lidské péče. Pouze zlepšení ekologické situace pomůže zachovat početnost druhů v hlavním městě a regionu.

Kuřata

Kachňata vypadají silná. Jsou pokryty hustým bílým peřím, mají velký zobák a silné tlapky. Hned druhý den po narození potomci sami opouštějí hnízdo a plavou s rodiči. V prvních několika týdnech si kuřata nedokážou zajistit vlastní potravu a jsou zcela závislá na dospělých. Jejich strava zahrnuje malé pakomáry, potěr, šneky a řasy. Zhruba po dvou měsících jsou potomci plně opeření a mohou létat. Mláďata se shromažďují ve skupinách, ve kterých se pohybují společně. Puberta u lysek nastává po roce, v některých případech i po dvou letech.

Ne každý zná jméno černé kachny s bílým zobákem. Ale navzdory tomu se těší velkému zájmu milovníků divoké zvěře. Jedná se o opravdu zajímavý a pozoruhodný druh vodního ptactva.

Hlavní starostí drůbežáře, který chová chocholatá plemena, je přítomnost chuchvalce u potomstva. Pokud tuto ozdobu na hlavě nemá jeden z rodičů, nebude ji mít ani polovina káčátek.
Proto je důležité zajistit, aby samice i samec měli hřebeny. I když jeho přítomnost ani u obou partnerů nezaručuje výskyt tohoto znaku u potomků

Kromě toho mohou být trsy vadné: malé, rozeklané, padající na bok. Kmen může být netypicky velký nebo malý.

Kachny začínají snášet ve věku 6 měsíců. Jedna chocholatá kachna může položit asi 60 vajec ročně, méně často – až 120 kusů. Pokud má být líhnutí provedeno přirozeně, pak je nutné připravit hnízdo. Obvykle se vyrábí ze sena nebo slámy.

Přibližně 27 dní po snůšce se objevují kuřata. Obvykle se doporučuje, aby byly transplantovány do samostatné krabice, aby se zabránilo zranění. K chovu kachňat se často používá inkubátor. Je nastavena na třicet stupňů tepla. V prvních dnech života jsou kachňata krmena poměrně často – asi šestkrát denně. Po týdnu lze počet krmení snížit na trojnásobek. Kuřata rychle rostou a za měsíc dosahují hmotnosti 500 gramů. Kachna je může vzít do rybníka, naučit je samostatnosti.

O kachnách chocholatých se můžete podívat v dalším videu.

Období línání

Kachna divoká se dvakrát do roka slévá. Na podzim je neúplný molt a v létě úplný. U kačerů je pozorováno úplné línání, když si samice po páření sednou k inkubaci vajíček. Po dobu 2 měsíců línají a do 25 dnů ztratí schopnost létat.

Samice plně línají až poté, co se jejich mláďata naučí létat. Také línají 2 měsíce a nemohou se dostat do vzduchu asi 25 dní. V této době je pták zranitelný a je snadnou kořistí pro dravce. Pokud samice ztratí snůšku, začne línání dříve.

Podzimní výměna peří začíná v polovině října. Není plná a pták může létat. A přesto, i při částečném svleku, kachna divoká prakticky nelétá a z velké části se pohybuje po vodě nebo souši.

Pokud samice nemá partnera a neklade vajíčka, dojde k jejímu plnému svlékání ve stejném období jako u kačerů.

Kachna divoká je pochoutkou pro mnoho dravců

Zvíře v moskevské zoo

Potápěči rudohlaví jsou v moskevské zoo chováni velmi dlouho, dá se říci, že jsme je měli odjakživa. Tyto kachny nevyžadují zvláštní podmínky, vystačí si s krmivem, které má zoo, a dobře se rozmnožují. Na všech rybnících na Starém i Novém území jsou k vidění rypoši rudohlaví. Aby se zabránilo odlétání ptáků žijících pod širým nebem, je konec jednoho křídla amputován. Tato operace se provádí jednou za život. Na konci křídla vyrůstají největší peříčka – letky. Pokud je tato část křídla amputována, chybí také velká letka, respektive, ukazuje se, že není dostatek letové plochy a pták nemůže létat. To jim nebrání žít, na velké vodní ploše se cítí skvěle. Potápěči, kteří hnízdí otevřeně v přírodě, v trávě, v zoologické zahradě, se kvůli odchovu potomků raději usazují v domech, které jsou na ostrovech umístěny speciálně za tímto účelem. Při krmení chovatel rozkládá potravu z pytle na umělém rožni a všichni obyvatelé jezírka běhají, plavou a hrnou se k jídlu. Jako potravu dostávají potápěči, stejně jako ostatní vodní ptactvo, krmivo pro slepice, proso, pšenici a ovesné vločky. Nezapomeňte nastrouhat mrkev a zelí. Zelí obsahuje hodně síry a ta podporuje růst peří. Kromě těchto krmiv produkují potápěčské kachny samy v jezírku krvavce a další drobné živočichy.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: