Holub hřivnáč: popis divokého obyvatele, jeho stanoviště

Vyakhir: popis ptáka

Po mnoho staletí byli holubi lidskými společníky. Dodnes není jisté, jak a kdy se holubi objevili. Historie říká, že ptáci pocházejí z jednoho místa a postupně se rozšířili do celého světa. Bylo to asi před 5 tisíci lety, podle některých zdrojů asi 10 000 let. Divoké holuby časem zkrotil člověk, ale v přírodě přesto zůstalo mnoho nezkrotných druhů.

Holub lesní: jeho vzhled, foto

Obyvatelé měst jsou zvyklí na jeden druh holuba – holubici šedou. O mnoha holubech, kteří žijí ve volné přírodě, lidé nikdy neslyšeli.

Holub hřivnáč nebo vitiuten je lesní pták, patří do čeledi holubů. Populace těchto ptáků je malá. Vityuten je velmi opatrná a bázlivá, takže ji jen zřídka někdo dokáže spatřit.

Holubice je největší ze svých divokých příbuzných. Dospělý člověk dosahuje těchto velikostí:

  • délka samce dosahuje 450 mm, samice – od 422 do 436 mm;
  • hmotnost samce je od 530 do 625 g, samice váží od 450 do 500 g;
  • délka křídel mužů je od 237 do 262 mm a pro ženy – od 225 do 257 mm.

Hlavní barvou těla holuba je šedá, se kterou se prolínají šedo-šedé a kouřové tóny, proložené hnědou. Po stranách krku je viditelný hlavní znak holubice vitiutny – bílé skvrny. Křídla mají také bílé skvrny. Jsou jasně viditelné v letu holubice. Tlapky a drápy jsou karmínově červené.

Holub divoký

Struma ptáka je sytá červeno-lila barva, na hrudi jsou smíšené odstíny: od růžové po červenou. Krk holubice vrhá krásný zeleno-červený kovový lesk. Zobák je mírně zakřivený, dvoubarevný: základna je červená a špička je žlutá. Hlava je malá, oči jsou kulaté se žlutým lemem.

Samec a samice se od sebe barevně neliší. Liší se pouze velikostí – holubice je o něco menší než holubice. Mladí ptáci jsou také podobní starým jedincům, ale nemají bílé skvrny na krku. Fotografie poskytne úplnější obrázek krásného lesa.

Území a stanoviště

Holub hřivnáč se vyskytuje v mnoha částech světa. Žije v západní a východní Evropě, Íránu, Iráku, Himalájích, severozápadní Africe, Malé Asii a severní Asii.

READ
Fotografie rostliny starček obecný

Na území bývalého SSSR je holub hřivnáč široce rozšířen. Lze jej nalézt v následujících regionech:

  • Volyně.
  • Podillya.
  • Novgorodská oblast.
  • Petrohradská oblast.
  • Západní Sibiř.
  • Azovské moře.
  • Kavkaz.
  • Krym

Holub hřivnáč je stěhovavý pták. Zimy obvykle na Krymu a na Kavkaze. Na zimování obyvatel lesa odlétá až v září a první přílety jsou zaznamenány již začátkem března.

Kde žije holub hřivnáč

Holub vitiuten se může usadit v různých lesích. Na severu rád hnízdí v jehličnatých a smrkových lesích. Pohybem na jih se lesy mísí a ptáci se v nich cítí skvěle. Pokud se najdou jehličnany, usadí se v nich. Holubice neodmítá ani dubové háje. Své útočiště nacházejí i v pásmu stepí, kde není tolik lesů. Má rád bukové a březové lesy.

Číslo a reprodukce

Počet divokých holubů se každým rokem rapidně snižuje. To je způsobeno intenzivním odlesňováním, lidským rozvojem nových území. Střelba myslivců ovlivňuje snižování populace stejně jako ničení lesů.

Holubi se shromažďují v hejnech. Počet ptáků v nich může dosáhnout několika desítek. Během letu do teplejších oblastí se tvoří ty největší. Nejpočetnější hejna holubů hřivnáčů se tvoří při zimování na určitém místě. Vytváření obrovských hejn ptáků způsobuje škody na úrodě. V takových oblastech je povolen odstřel holubů tohoto druhu.

Holub a hrdlička se setkávají v párech pouze při hnízdění. Páření u holubů začíná brzy na jaře: začátkem března, někdy v dubnu. Samci přitahují pozornost samic vrkáním, nejaktivnější – ráno. Párovací tanec je doprovázen několika pohyby kolem vybraného:

  • holubice roztahuje ocas;
  • vyčnívá hrudník a struma;
  • kruhy kolem holubice;
  • rychle stoupá a klesá.

Pokud samice projeví přízeň, vytvoří se pár. Holubi velmi žárlí na své vyvolené. Pečlivě chrání svou rodinu před ostatními ptáky, někdy dochází i k potyčkám. Po vytvoření páru začnou holubi stavět hnízdo.

Ptačí hnízdo se buduje několik dní. Ukazuje se, že je křehký, tenký a průsvitný. Zásobník je plochý. Materiálem pro hnízdo jsou tenké větvičky z blízkých stromů. Vakhiri mohou umístit své obydlí jak ve velmi vysoké výšce, tak blíže ke kmeni stromu. Hnízdo se dodává v následujících velikostech:

  • vnější průměr – od 30 do 40 centimetrů;
  • vnitřní průměr – od 11 do 14 centimetrů;
  • hloubka – od 3 do 5 centimetrů;
  • výška – od 7 do 14 centimetrů.
READ
Zdravotní přínosy a poškození vodnice: vlastnosti a kontraindikace pro lidské tělo, co je cenné pro muže, ženy, děti a je to možné u diabetu 1. a 2. typu?

Vlastnosti hnízdního holuba

Holub holub, který žije v severních oblastech, klade vejce jednou. Jižní obyvatelé mohou vylíhnout mláďata dvakrát. Snůška se obvykle skládá ze dvou vajec. Kromě toho je druhé vejce sneseno o několik dní později než první. Holubice začíná inkubovat snůšku od prvního vejce, takže kuřata jsou získávána v různém věku. Oba holubi se účastní inkubace po dobu 17 až 18 dnů. Samice tráví většinu času v hnízdě, samec ji jen někdy nahradí. Udržuje hnízdo v bezpečí.

Potravou pro novorozence je výtok ze strumy rodičů, sražené konzistence. Poté se kuřata postupně přemístí do běžného jídla, ale předtím změkčeného v zobáku. Mláďata neopouštějí hnízdo až 40 dní. První lety podnikají s rodiči, kteří je nějakou dobu podporují. Potom mláďata tvoří nová hejna.

Línání

Holubice vitiuten jednou ročně prochází celým cyklem línání. To je dlouhý proces. Zpravidla začíná měnit opeření v květnu a končí v listopadu. Výměna peří začíná letkami, postupně se přesouvá k náběžné hraně křídla. Molt končí výměnou per řízení.

Mláďata línají v různou dobu. Je to dáno rozdílnou dobou jejich narození. Mláďata nemusí mít v zimě čas dokončit línání, takže v něm pokračují na jaře. U dospělých k tomuto procesu dochází včas.

Dove zvyky

Vityuten letí rychle a přitom vydává hlasité zvuky. Pocházejí z jejich velkých křídel. Holubi chodí po zemi malými neuspěchanými krůčky a vrtí hlavami tam a zpět. Pták neumí rychle létat, proto se stává snadnou kořistí dravých zvířat.

Čím se živí holub hřivnáč

Holub hřivnáč je plachý pták, takže se snaží neukazovat. Pro hnízdění jsou preferovány lesy s hustým olistěním, kde se můžete schovat.

Od osad má Vityuten hnízdo dále než dva kilometry. Vylétají se krmit brzy ráno.

Zvuky, které holub hřivnáč vydává, jsou velmi podobné hlasům ostatních příbuzných. Jako ostatní holubi připomíná vrkání. Jsou slyšet pouze v období páření.

Co to jí?

Základem stravy holuba hřivnáče je rostlinná potrava. Jen ve velmi ojedinělých případech mohou jíst potravu živočišného původu. To může být housenky nebo žížaly. Přednost se dává běžným obilninám, luštěninám, planým obilninám. Dokáže však sníst všechna zrna, která najde na zemi. Potravinové preference ptáka budou záviset na rozsahu, kde žije.

READ
Kukan na ryby: návod na výrobu a použití

V jehličnatých lesích divoký holub s potěšením požírá semena jehličnatých stromů. Se změnou vegetace se mění i potravní preference obyvatel lesa. Vyakhir používá dubové žaludy, bukové plody. Neodmítá kalina, jahody, brusinky, borůvky. Vityuten umí uchovávat jídlo. Položí je do docela prostorné strumy, kam se vejde asi 8 žaludů.

dřevěná holubice sbírá na zemi, miluje trhat nízké rostliny. Ale pokud jsou jeho stanovištěm husté lesy, pak trhá ovoce ze stromů za letu. Dokáže klovat i mladé pupeny. Nepohrdne ani dlouhým zimováním listy zelí a jetele. Pestrá strava umožňuje holubovi zakořenit téměř v jakékoli oblasti.

Druhy divokých holubů

Řád holubovitých zahrnuje více než 290 divokých a pěstovaných druhů. V přírodě existuje několik druhů divokých holubů, s výjimkou holuba. Mnoho divokých holubů již vymřelo a z jejich hlavních druhů zůstalo jen několik.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: