Olej z černého kmínu na pokožku obličeje – použití v kosmetologii na vrásky, domácí použití

Blahodárné vlastnosti oleje z černého kmínu lisovaného za studena se v lidové kosmetologii a medicíně využívají již více než 3 tisíce let. Úžasné je nejširší spektrum použití: od lékařských doporučení až po recepty na domácí účinné masky pro péči o vlasy a pleť.

Populární o černém kmínu

Černý kmín je oblíbený zejména v muslimských zemích. Dvě ze šesti sbírek hadísů (příběhy, tradice o Mohamedovi od jeho společníků), které se nazývají Saqihi a jsou uctívány téměř jako Korán, doslova říkají, že černý kmín léčí všechno kromě smrti. Proto muslimové používají receptury s černým kmínem nejen kvůli jeho blahodárným vlastnostem, ale také jako po prorokově sunně. Olej se prodává v obchodech v mešitách.

Názvy rostliny z čeledi pryskyřníkovité, podobné kopru, ale s hezčími květy: Nigella satīva, Nigella sativa, římský koriandr, Kalonji, sedan.

Domovinou léčivé medonosné rostliny je Blízký východ (severní Afrika a západní Asie). Rozšířil se moderní sortiment: Asie, jižní Evropa. Speciálně pěstované od Egypta po Indii. Rostlina se ale pěstuje již od XNUMX. století. před naším letopočtem e., což je potvrzeno zmínkou v Knize Izajáše (Starý zákon). A v hrobce Tutanchamona, mezi osobními věcmi krále, připravenými pro posmrtný život, byla nalezena nádoba s černým olejem.

Semena Nigelly jsou kořením. Podobné sezamu, ale trojúhelníkového tvaru a ne tak sytě černé. Při žvýkání připomínají oregano, chuť je však pikantnější a ostřejší. Ale nedráždí sliznice trávicího traktu.

Užitečné vlastnosti oleje z černých semen v kosmetologii

Na východě je černé semeno tradiční součástí kosmetologie. Je unikátní tím, že ve formě masek a v čisté podobě jej lze použít pro suchou a mastnou pleť, stejně jako citlivou, s růžovkou a problematickou. Vhodné pro péči:

  • Pro pokožku dekoltu, krku a obličeje. celého těla a při zbavování se celulitidy k prevenci strií.
  • Za nohy jako antimykotikum a dekongestant.
  • Na vlasy včetně mastné seborey.

Užitečné vlastnosti Olej z černého kmínu v domácí kosmetologii je účinný díky složení:

  • Vitamíny skupiny B. Odstraňte peeling, léčte poškození.
  • Karotenoidy, které se přeměňují na retinol, zajišťují obnovu kožních buněk, normalizují činnost mazových žláz.
  • Antioxidanty – vitamín C, thymochinon, tokoferoly, hydratují a pomáhají v boji proti stárnutí pleti.
  • Aminokyseliny, včetně glutathionu, který odstraňuje toxiny, čistí, vyrovnává tón a omlazuje. Říká se mu „elixír mládí“.
  • Éterické oleje: antibakteriální karvakrol, thymohydrochinon, který také zmírňuje záněty, limonen, thymol p-cymen, který úspěšně bojuje proti plísňovým infekcím.
  • Polymer nigellon – eliminuje alergické reakce, může dokonce nahradit kortizon.
  • Nenasycené mastné kyseliny: známá linolová, olejová. Nasycené: palmitové, stearová. Pomáhá udržovat elasticitu a pevnost dermis, hydratuje vlasy.
  • Selen, zinek, fosfor, měď, vápník, mangan.
  • Flavonoidy, saponiny, alkaloidy. Vše pro krásu a zdraví.
READ
Video Jak si vyrobit houpací křeslo vlastníma rukama

Silný přírodní lék je nepostradatelný a lze jej použít:

  • Smíšený s mastnými a éterickými oleji pro masáže, kosmetické pečující směsi a masky.
  • Pro obohacení hotových krémů, balzámů, tonik, šamponů. Přidejte 5-10 kapek oleje na 10 ml. kosmetický přípravek.
  • Ve své nejčistší podobě.

Maska na bázi černého kmínu a olivového oleje Pomůže při léčbě akné a odstranění černých teček.

  • Ve stejném poměru smíchejte produkty extrakce oliv a semen nigelly.
  • Aplikujte na čtvrt hodiny.
  • Omyjte jemnými pohyby.

Pokud přidáte do 2 polévkových lžic. polévkové lžíce směsi z předchozího receptu na 6-8 kapek levandulového esenciálního oleje a tea tree, pak vředy a záněty lze léčit touto kompozicí.

Nejjednodušší způsob, jak se pupínků zbavit, je aplikovat čistý olej přímo na pupínky.

Na nedokonalosti pleti pomůže další maska ​​na problematickou pleť na bázi oleje z černého kmínu a jílu. Budeme potřebovat:

  • Kosmetická hlína (nejlépe modrá nebo žlutá) – 1 polévková lžíce. l.,
  • odvar ze zeleného čaje a semen černého kmínu – každá 1 lžička, – 3 kapky.

Míchejte do hladka, držte 20 minut. Opláchněte nehorkou vodou a otřete pokožku tonikem. Naneste hydratační krém.

Maska pro suchou pokožku

  • Vezměte stejné množství broskvového oleje, jojobového oleje a oleje z černých semínek, abyste hydratovali suchou pokožku a zbavili se pupínků a pigmentace.
  • 10 ml. Smíchejte Kalonji olej do hladka s 30 ml. zakysanou smetanou, přidáme 10 g mleté ​​skořice. Naneste silnou vrstvu, držte po dobu 15-20 minut.
  • 1 st. l. smíchejte olej z černého kmínu s estery: 2 kapky bazalkového oleje a rozmarýnového éteru a také 4 kapky bergamotového a jalovcového oleje.
  • naneste na obličej po 15 minutách. setřete zbytky hadříkem.

Kalonji olej také dobře matuje napůl s hroznovým olejem, s přidáním tří kapek hřebíčkového esenciálního oleje na 1 lžičku.

Maska s černým kmínem pro vyhlazení vrásek

  • 2 polévkové lžíce. l. celozrnná ovesná mouka
  • lžičku nigelového oleje a neslazeného medu,
  • žloutek z jednoho vejce.

Maska omladí, dodá dermis pružnost.

Maska na obličej s růžovkou

  • 2 ml. oleje z černého kmínu, hroznových jader a ostropestřce obohacují estery: cypřiš a citron (po 2 kapkách).
  • Vezměte 0,5 lžičky. kmínový olej a 1 lžička. jojoba, přidejte 5 kapek růžového a modrého heřmánku.
READ
Prvosenky a cibuloviny: jak je umístit na zahradu

Peeling s olejem z černého kmínu na celulitidu

5 st. l. Kalonji olej, 3 polévkové lžíce. l. – výlisky z pšeničných klíčků a mleté ​​kávy. Používejte jako běžný tělový peeling.

Péče o obličej se provádí v kurzech: pro mastnou pleť 3-4krát měsíčně, pro suchou pokožku – častěji. Pokud dojde k podráždění při použití domácích masek s olejem z černého kmínu, pak to není vhodné jednotlivě a použití by mělo být zastaveno.

přípravek na ošetření vlasů

Olej z černého kmínu v lékařství

Moderní věda opakovaně potvrdila blahodárné vlastnosti čistého oleje z černých semen a jeho mimořádnou účinnost při léčbě mnoha nemocí.

Výzkum na King’s College London zaznamenal vysoké protizánětlivé účinky římského koriandru. To je způsobeno vysokou koncentrací eikosenoidů.

V roce 1992 Bangladéš zjistil, že Kalonji obsahuje thymohydrochinon, jehož účinek je srovnatelný s účinkem antibiotik. Kromě inhibičního účinku na bakterie, Escherichia coli, Vibrio cholerae bylo také zaznamenáno potlačení růstu houbové flóry.

Výlisky nigely seté obsahují látku thymoquinon, která zabraňuje degeneraci buněk v rakovinné buňky vlivem chemikálií a záření. Kimmel Cancer Center v Jeffersonu, výzkumník rakoviny, uvádí mastný olej Nigella satīva jako antikarcinogenní činidlo. Thymochinon má také hepatoprotektivní, antihistaminové a protizánětlivé vlastnosti.

Aktivní biologické látky v pokrutinách, přírodní antibiotika, imunomodulátory, vitamíny a stopové prvky pomáhají vyrovnat se s:

  • S onemocněními genitourinárního systému. Léčí řadu ženských onemocnění od neplodnosti až po infekční záněty. U mužů sexuální impotence a také onemocnění prostaty. Pomáhá normalizovat hladinu testosteronu, čímž zvyšuje libido.
  • S onemocněními orgánů ORL a dýchacích cest. Od SARS, sinusitidy a zánětu středního ucha až po zápal plic a tuberkulózu. Černý kmín se doporučuje také při léčbě astmatu a respiračních alergií.
  • S regulací cukru.
  • S problémy trávicího traktu. Má choleretický účinek, odstraňuje toxiny. Zlepšuje peristaltiku, pomáhá při dysbakterióze, normalizuje kyselost. A jako antihelmintikum ho používali staří Egypťané.
  • S hypertenzí. Dokáže rozšiřovat cévy, zlepšovat jejich elasticitu, snižovat cholesterol, zmírňovat otoky, což příznivě působí na kardiovaskulární systém jako celek.
  • Se zánětem v ústech.
  • S autoimunitními chorobami a pomalým metabolismem.
  • S hemeroidy. Lidové recepty nabízejí jak vnější použití, tak požití.
  • S nedostatkem mléka u kojících matek. Kalonji zvyšuje laktaci.
  • Únava a oslabený imunitní systém. Stimulací brzlíku stabilizuje počet T-buněk, které bojují s viry.
  • s kožními chorobami.
READ
Konzervovaná rajčata bez sterilizace: rychlá a velmi chutná

Jako všeobecný zdravotní doplněk by se olej z černého kmínu neměl pít více než několik čajových lžiček denně: před snídaní nebo večeří. Chuť je zjemněna medem, sirupem.

Podle recenzí nemůže olej z černých semen způsobit škodu. Existují však kontraindikace: těhotenství, stavy po krevních transfuzích a transplantacích orgánů, v průběhu chemoterapie, individuální nesnášenlivost. Při hypotenzi, tromboflebitidě a po infarktech je vhodné poradit se s lékařem.

Problém nezdravé a stárnoucí pokožky obličeje znepokojuje více než jednu generaci. Mnoho orientálních krás ví o zázračné proměně pokožky po kmínovém léku. Ani egyptské královny Kleopatra a Nefertiti si nenechaly ujít příležitost využít olej z černého kmínu z nedostatků a nemocí dermis. Proto není v žádném případě možné opomíjet možnosti a léčivé vlastnosti drogy. Jak používat olej z černého kmínu na vrásky na obličeji, všechna jeho tajemství budou odhalena dále.

Jemnosti přípravy

Černý kmín neboli římský koriandr je jednoletá rostlina, která roste především v horkých zemích Blízkého východu a vyskytuje se i v Rusku. Zpočátku se používal ve vaření a lékařství při léčbě mnoha nemocí (například onemocnění endokrinního, trávicího systému). Pro kosmetické účely se používá olejový extrakt rostliny, který se získává mechanickým lisováním vybraných a sušených semen kmínu. Olejovitá tekutina bez usazenin se používá v pleťových maskách proti stárnutí a zánětům, v produktech pro hojení a stimulaci růstu vlasů. Pravidelným používáním extraktu v kombinaci se samomasáží je zaručena mladá a tónovaná pokožka obličeje jako u královny Kleopatry.

Olej z černého kmínu orientální tajemství krásy a mladistvosti obličeje

Kmínový olej je zlatavá až hnědá tekutina se štiplavým aroma. Majitel velkého množství užitečných složek, mastných kyselin a stopových prvků, je nepostradatelný v boji proti vráskám a defektům, a to nejen u mladých, ale i ve zralé dermis. Kromě toho použití drogy zaručuje pozitivní účinek na tělo jako celek.

Složení a léčivé vlastnosti oleje z černého kmínu

Podle předních lékařů je složení elixíru považováno za skutečně královské, a to díky obsahu přes 100 položek užitečných složek. Navíc asi polovina složek zlepšuje tok procesů uvnitř buněk.

Složení léku je mnohostranné:

  • mastné kyseliny – Omega-6, Omega-9, linolenová, stearová;
  • asi 15 důležitých aminokyselin (zejména arginin);
  • vitamíny C, D, E, skupina B;
  • mikro-, makroprvky – vápník, fosfor, železo, zinek;
  • karotenoidy, které podporují aktivaci syntézy nových kolagenových vláken;
  • fytosteroly s protizánětlivým a baktericidním účinkem.
READ
Bramborový koláč s mletým masem a zeleninou

Celý komplex zaručuje efektivní a rychlý výsledek ve zlepšení jednotlivých systémů a obranyschopnosti organismu jako celku. Olej z černého kmínu se také používá na obličej od vrásek, strií a akné.

Díky unikátním složkám jsou následující vlastnosti oleje z černého kmínu nepopiratelné:

  • antibakteriální – úspěšně se používá při zánětu epidermis a léčbě mnoha infekcí;
  • vysoký obsah antioxidačních látek pomáhá zpomalit proces stárnutí a aktivovat regenerační funkci;
  • analgetikum – snižuje bolest;
  • imunostimulační – posiluje imunitu těla, zvyšuje odolnost vůči infekcím;
  • uklidňující – prostředek uklidňuje a normalizuje metabolické procesy na buněčné úrovni;
  • relaxační – přírodní složky zklidňují a uvolňují svaly.

Co je v černém kmínu?

Olej z černého kmínu – výhody pro obličej

Olej z černého kmínu pro pokožku obličeje je nepostradatelným zdrojem vitamínů, nasycených a nenasycených mastných kyselin, minerálů a enzymů. Stimulují tvorbu kolagenu, vyživují a normalizují funkci buněk.

Glutathion obsažený v přípravku příznivě působí na regeneraci buněk, zpomaluje stárnutí. Kvůli antibakteriálním a zklidňujícím vlastnostem se olej z černého kmínu používá na akné, záněty, zarudnutí a svědění.

Zinek a vitamíny A, C, E neutralizují negativní vliv ultrafialového záření na tkáně, pomáhají eliminovat strie a vrásky.
Kombinace vitamínů A, B a nenasycených mastných kyselin pomáhá normalizovat rovnováhu vody a lipidů v buňkách epidermis. Dermis se znatelně mění, zjemňuje, zvlhčuje, barva se vyrovnává a získává příjemný zdravý odstín.

Pravidelné užívání léku zaručuje:

  • normalizace fungování mazových žláz;
  • zlepšuje krevní a lymfatický oběh;
  • vyrovnání reliéfu a pleti;
  • zrychlení regeneračních schopností epidermis;
  • snížení zánětlivých procesů a otoku dermis;
  • vysoce kvalitní, hloubkové čištění pórů;
  • vyloučení vzhledu akné, akné na obličeji;
  • snížení kožních problémů;
  • hloubková výživa a hydratace tkání;
  • vyhlazení a částečná eliminace mimických a věkových vrásek;
  • zvýšení ochranné funkce buněk.

V mnoha evropských zemích se olej z černého kmínu používá k ošetření obličeje proti vráskám jako nejúčinnější kosmetický přípravek, připravují se z něj všechny druhy výživných, omlazujících pleťových masek a dokonce se pro obohacení přidává do hlavního liftingového krému.

Olej z černého kmínu proti stárnutí

Kontraindikace k použití

Olej z černého kmínu, jehož poškození je nesouměřitelné s výhodami, má stále určitá omezení při použití:

  • individuální alergická reakce;
  • těhotenství za všech okolností;
  • období kojení;
  • nedávné transplantace orgánů.

Ujistěte se, že před použitím kosmetiky na bázi černého kmínu proveďte expresní test na alergickou reakci. K tomu naneste několik kapek tekutiny na vnitřní stranu ohybu lokte, pozorujte. Podráždění, nepohodlí a svědění jsou příznaky nesnášenlivosti složek léku tělem. Jeho použití bude muset být odloženo.

Při použití tekutiny uvnitř – o správném bezpečném dávkování se nejprve poraďte se svým lékařem.

READ
Nenáročný partenokarpický hybrid okurek Shchedrik F1: foto

Pokud chcete nahradit olej z černého kmínu jiným přípravkem, měli byste věnovat pozornost: růžovému oleji, santalovému oleji, jojobovému oleji.

Olej z černého kmínu na vrásky

Velký arzenál užitečných a účinných látek umožňuje použití extraktu v kosmetologii jako:

  • hlavní složka všech druhů masek, krémů pro péči o pleť;
  • účinný doplněk k čisticímu kosmetickému přípravku;
  • základní složka krémů na krk a dekolt;
  • vitaminový doplněk k základní kosmetice pro péči o pleť.

Nedoporučuje se používat olej z černého kmínu na obličej proti vráskám, akné nebo jako profylaktikum v čisté, koncentrované formě. Pro zvýšení účinnosti je vhodné drogu kombinovat s dalšími esenciálními rostlinnými extrakty. Více se o nich dozvíte zde.

Nejlepší receptury masek pomohou zabránit předčasnému stárnutí, vyřešit problémy mladé pleti a odstranit stávající nedokonalosti zralé pleti:

  • Maska královny Kleopatry s liftingovým efektem: 15 g ovesných vloček rozdrcených na mouku, 2-3 kapky čištěné vody, 4 ml kmínových výlisků, 6 g přírodního medu a 1 žloutek. Všechny složky důkladně promíchejte, naneste kompozici na povrch obličeje tenkou vrstvou, po 10 minutách opláchněte.
  • V tomto receptu masky lze použít olej z černého kmínu na obličej proti vráskám na mastnou dermis: olivový olej 7 ml, kmínový lék 5 ml, esenciální extrakt z rozmarýnu 4 kapky, jalovec a bergamotové výlisky po 3 kapkách, smíchejte bazalkovou šťávu dohromady. Směs mírně zahřejte v lázni a poté naneste na 30 minut na obličej. Odstraňte zbytek.
  • Maska na problematické povrchy: smíchejte 30 ml extraktu z čajovníku se 7 ml kmínového oleje, přidejte 12 g ovesných vloček. Smíchejte a nanášejte na problematickou pleť po dobu 30 minut.
  • Maska proti vráskám pro suché typy pleti: smíchejte tučnou zakysanou smetanu (15 ml) s kmínovým elixírem (7 ml) a skořicí (4 g). Výsledná směs se hojně aplikuje na dermis po dobu 15-20 minut.
  • 5. Maska z 10 ml extraktu z oliv a 7 ml extraktu z kmínu pomůže vyčistit mastnou pleť, dodá jí zdravý lesk. Olejová kompozice se roztírá po povrchu po dobu 30-40 minut.

Pro maximální výsledky napařte pleť před aplikací masky odvarem z heřmánku.

Video




Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: